Gray Tawny - beskrivning, livsmiljö, intressanta fakta

Gråtuggade ugglor är de vanligaste ugglaarterna bland de som bor i Europa. De kan bo i avlägsna områden av skogen och inte långt ifrån personen. Arten tillhör familjen äkta ugglor.

utseende

Kroppslängden varierar i genomsnitt från 38 till 40 cm. Gråspetsens vingspets når en meter. Vuxna fåglar väger ca 0,5 kg. Sexuell modning sker vid 2-3 års ålder.

Dessa fåglar, som andra ugglor, har ett stort runt huvud. Men de har inte fjäderöron. Ögonen är också stora och runda. Formen på huvudet och ögonen är ett kännetecken hos ugglor, varigenom de lätt kan särskiljas från andra fåglar. Deras ögon ser fram emot.

Buk kort, krökt. Denna form gör det möjligt för fågeln att klä av sig lätt fångad byte.

Plommon kan ha en annan färg. Det finns gråa och röda individer. Det finns mörka längsgående ränder över hela kroppen.

Ben täckt med kort fjäderdräkt. Kroppen är tät, klädseln är väldigt tjock. På fågelns axlar är vita ränder, som liknar epauletter i form och läge. Snygga vingar är brett och avrundade. Denna form tillåter fågeln att manövrera under flygningen. På tassarna finns det fyra fingrar. 2 av dem är riktade framåt, resten - tillbaka. Klorna är skarpa och långa, vilket är typiskt för en rovfågel. Svansen är kort. Under flygningen avvisar uglan den som en fläkt.

Andra typer av ugglor

Alla ugglor har de karakteristiska egenskaperna hos rovfåglar. Familjen innehåller 123 arter. De är alla nattliga. Några av dem är aktiva bara på natten, andra - bara delvis. De flesta familjemedlemmar är små. Men vissa arter är mycket större.

Deras färg är varierad, inte mycket ljus. Fördjupningen på ansiktet ligger i en cirkel som bildar en ansiktsskiva. Alla dessa fåglar är perfekt anpassade till jakt. Tack vare deras utmärkta hörsel och syn kan de lätt hitta sitt byte, även om hon gömde sig i ett skydd. I nattens tystnad lyssnar rovdjuret på ljuden och ökar i mörkret.

De föder på små ryggradsdjur, kan också fånga insekter. Vissa arter söker efter fisk.

Habitat i naturen

Grå uggla finns i Afrika och Eurasien. Fåglar fördelas över hela Europa, på den norra delen av den afrikanska kontinenten. Hon bor också i västra Sibirien. På Asiens territorium kommer dessa fåglar till Kina och Korea.

De lever i berg och vanliga skogar. Men de kan bosätta sig i parken eller på kanten av staden. Jakt där det finns många gamla lövträd.

Avel och nestning

Dessa fåglar är stillasittande. Varje man väljer en plot för sig själv som han anser vara hans hem och som han försiktigt skyddar mot fiender. När nestingstiden kommer, börjar manar att locka kvinnor med ett märkligt ljud i form av hooting. Detta ljud hörs i skogen under hösten. Nest som de inte bygger. Istället använder de hålorna kvar av sina gamla mästare. Ibland i stället för det tjänar en spricka i väggen, en vind eller en grotta. Grå uggla kan bosätta sig i fågelhuset.

Före parning har hanen en slags uppmärksamhet åt honan. Han ger sitt byte, vilket han fångade under jakten. Kvinnans ägg får läggas mellan mars och maj. Vanligtvis varierar antalet ägg från 3 till 5, men om matleveransen är för liten eller för stor kan den vara mindre eller mer upp till 9 stycken. Inkubationsperioden varar i en månad. Under den här tiden jaktar kvinnan inte, hanen tar med sig maten. När kycklingar dyker upp tar föräldrarna mat tillsammans. Vid ungefär en månads ålder lämnar ugarna boet och sitter på en gren bredvid varandra.

Livsstil

När skymningen börjar börjar fågeln sin jakt. Bara med gryningen flyger hon in i den ihåliga eller sitter på en gren för att sova.

De bor i skogen, men de kan också jaga på slätten. Mat kan vara små ryggradsdjur, insekter, maskar. Gnagare är deras favoritbit. De sitter på en gren och lyssnar på alla rasande. När bytet är upptäckt tar det av utan att några ljud görs. Tack vare goda synar är trädiga träd perfekt orienterade även i fullständigt mörker. Bytet griper hon klor, snabbt och snabbt swooping ner på henne ovanifrån. Vanligtvis äter fångsten på samma plats, riva den med sin skarpa näbb. Ett offer, som hon kan äta helt, leder till hennes näbb med hennes tass.

Intressanta fakta

  1. Dessa fågels tassar har 4 fingrar, vilket är typiskt för nästan alla ugglor. En av fingrarna ligger högre i förhållande till resten. När en grå uggla sitter på en gren, ser 2 fingrar framåt, medan andra ser tillbaka. En av de tre främre är omvänd. Det kallas omvänd.
  2. Dessa fåglar är mycket ivriga att skydda sina unga. Om någon främling försöker på dem, attackerar Tawny honom omedelbart och försöker skrapa ögonen med sina skarpa klor. Storleken på hotet spelar ingen roll. Fågeln piskar på både den lilla rovdjuren och den stora. Det kan till och med attackera en person.
  3. Representanter för denna art har inte en goiter där de kunde lagra byte. Därför matar fågeln ofta på små mängder. Men de lager som de fortfarande gör, sätter dem på ett säkert ställe nära sina bonar.
  4. Personer som bor i skogen och i staden äter olika livsmedel. De främsta offren för skogsbyggare är gnagare. Stadsuggar jagar småfåglar. Sparrows och andra vilda fåglar blir deras middag.
  5. Ofta, medan du går i skogen, hittar människor friska kycklingar. De faller ofta när de försöker lära sig att flyga. Många tror att chicken överges av föräldrar eller skadade och tar hem hem. Men i själva verket kan detta inte göras. Om fågeln inte har några synliga skador är det inte nödvändigt att röra den. Med tiden kommer han tillbaka till boet. Du kan bara hjälpa sjuka eller skadade ugglor.

Video: Grå Tawny (Strix Aluco)