Imperial tamarin - beskrivning, livsstil

I världen finns det många arter av apor. De skiljer sig åt i utseende, i storlek, beteende. Apor bor i många delar av världen. En av de mycket intressanta och ursprungliga aporna är de kejserliga tamarinerna. Dessa är mycket små apor som tillhör familjen igrankovye. De har en intressant egenskap som de lätt kan skilja från andra arter.

Men dessa söta apor är inte bara olika i sitt utseende. I andra arter är packens ledare mannen, men i kejsaramarinerna är situationen annorlunda. Skolan är ledd av den äldsta kvinnan. De har representanter för olika kön, som det var, delvis omvända roller. När allt kommer omkring borde männen få mat, och också bära ungar med dem. Denna art upptäcktes 1907. Låt oss överväga mer noggrant varför dessa apor har ett sådant namn? Vilka är deras särdrag? Var bor de? Vad äter de?

utseende

Dessa är mycket små familjemedlemmar. Deras kropp når 25 cm per dyn. En vuxen djur har en kroppsvikt på ca 300 g. Men svansen är relativt lång. Dess längd motsvarar kroppen. Tack vare en så lång svans ser tamariner inte så små ut som de verkligen är. När tamarin rör sig genom träden hjälper svansen dem att balansera. Att vända från träd till träd, de letar efter sin egen mat. På huvudet växer kappen på ett sätt som liknar en "krona". Detta är också en av anledningarna till att arten fick ett sådant namn. Förekomsten av klor är också en särskiljande egenskap hos arten. Trots allt har andra primater naglar på fingrarna.

Deras färg är mörk, nästan svart. Men skägget och mustaschen stämmer överens med den övergripande kappfärgen hos apor. Dessa delar är helt vita, de ser ut som om de är gråa. Denna funktion är den mest attraktiva i dem, och tack vare det är de märkbart olika från andra.

En del av namnet "kejserliga" djur fick precis på grund av deras eleganta mustasch. När forskarna upptäckte denna art kom de omedelbart ihåg att en av de tyska kejsarna heter Wilhelm II hade exakt samma mustasch. Ett sådant namn vid tiden tycktes vara det mest lämpliga för forskare. Att det fastnade bakom vyn.

livsmiljö

Denna primatart lever i regnskogen i Sydamerika. De kan ses i länder som Peru, Bolivia, såväl som i Brasilien.

Mat, livsstil

Dessa apor är träddjur. Det är det mesta som de spenderar på träden. För detta är deras kropp perfekt anpassad. De har en lång svans som utför funktionen av balansering, kraftfulla klor som hjälper till att klamra sig i trädens bark och de smala tassarna som aporna hålls på på trädet. Eftersom de är mycket lätta kan de lätt klättra även på toppen av ett träd, där de får de mest saftiga frukterna.

Som regel är de bara i en tät skog. De omger något öppet utrymme. De bor i små grupper på upp till 10 personer. Varje flock har sitt eget specifika territorium, vilka tamariner skyddar sig ivrigt mot intrång av fiender. Om de plötsligt i stället vill bosätta sig i andra sådana apor, kommer inte ägarna av territoriet att tillåta dem. Det territorium som ockuperas av en grupp tamariner är vanligen cirka 30-40 hektar. De försvarar sitt territorium inte med sina kraftfulla klor och fångar. De attackerar också de som vågar skada sina små.

Den sociala hierarkin i förpackningar är välutvecklad. Hem här är den mest erfarna kvinnan, följt av alla andra honor. Nästa steg i tamarinhierarkin är barn. Manspersoner upptar här den lägsta nivån. I varje grupp lever vanligen 1-2 män.

En annan intressant egenskap i dessa djurs beteende och livsstil är regelbunden mustasch frisyr. De pryder mustaschen mot varandra. I processen kommunicerar djuren aktivt.

Grunden för dessa primats diet är vegetabilisk mat. De är mycket förtjust i frukter och bär, som ständigt samlas in från buskarna och träden i regnskogen. Deras favorit delikatess är unga kvistar och löv. Ibland äter de blommor.

Djurmat är också närvarande i dessa djurs diet. Från tid till annan fångar de grodor och ödlor. Om de fångar fågelägg i ett bo, äter de det också.

reproduktion


Under parningstiden kan den kvinnliga kejserliga tamarinen ha mer än en partner. Om gruppen inte är en, men flera män, kommer det att kompisera med alla. Ordern beror också på positionen i hierarkin.

Graviditet av representanter för denna art varar omkring 45 dagar. Eftersom denna period är för kort även för sådana små djur, är barnen små, hjälplösa. Efter födsel väger de bara 35 g.

Men även nyfödda tamariner i ansiktet har redan karakteristiska tendrils och skägg. Eftersom matriarki regerar i sitt sätt att leva, tar männen hand om barnen. De bär hela tiden barn på sig själva, och ger dem till kvinnan endast för matningstiden.

Efter 3 månader kan barn äta och flytta sig. Efter ett och ett halvt år lämnar unga män flocken för att bli medlemmar i en annan. Kvinnor kvar i sin familj.

I naturen är livslängden cirka 11-15 år.

Antal

Idag anses denna art vara "sårbar", även om antalet tamariner ännu inte har nått en kritisk nivå. Faktum är att dessa ovanliga primater ofta blir offer för poachers. De fångas att sälja i samlingar eller djurparker.

Antalet representanter för denna art, liksom andra invånare i den tropiska skogen, påverkas av förstörelsen av deras naturliga miljö. När allt kommer omkring försvinner regnskogarna på sin inhemska kontinent mycket intensivt. Som ett resultat har aporna helt enkelt ingen plats att bo och få sin egen mat.

Video: Imperial Tamarin (Saguinus imperator)

Titta på videon: tamarin imperial (September 2019).