Wombat - beskrivning, livsmiljö, livsstil

Wombats är utan tvekan unika representanter för djurvärlden. De fanns trots allt på vår planet för många miljoner år sedan. Många arter av detta djur har dött, men vi har fortfarande möjlighet att se dem.

Idag finns det 2 släktingar som tillhör familjen wombats. De innehåller i sin tur 3 arter. Det finns en korthårig wombat, liksom ett genus av långhåriga wombats, som inkluderar den långhåriga, liksom Queensland wombat. Tidigare på vår planet fanns många fler arter, men i utvecklingsprocessen försvann de flesta av dem. Detta bidrog till olika orsaker. Det är känt att det fanns minst 5 genera. Tidigare betraktades pandor som släktingar till dessa djur, eftersom de har mycket gemensamt.

Men omkring 36 miljoner år sedan började dessa djur utvecklas längs olika utvecklingsvägar. Som ett resultat drev de bort och förvärvade sina egna karakteristiska särdrag. Om du tittar på bilderna av wombats och pandaer kan du fortfarande spåra en viss likhet.

beskrivning

Wombats är växtätare. De bor i Australien. Utåt ser representanter för denna art ut som småbjörnar, och lite som marsvin. Vuxna kroppslängd är ca 70-120 cm, viktintervall från 20 till 40 kg.

De har en ganska tät men kompakt konstitution. Wombats kropp är liten, och huvudet och benen är stora och kraftiga. Dessa djur har en liten outvecklad svans. Deras ull är grå.

Egenheten hos denna art är att kroppens baksida har en ovanlig struktur jämfört med andra däggdjur. På baksidan har de mycket brusk, huden är härdad, det finns ben. Allt detta är en sköld. Djuret använder det för att skydda sitt hem. Till exempel, om någon vill komma in i hålet till wombatet, vänder djuret helt enkelt till ingången till röven. Så han blockerar passagen i hålet, och då kan han krossa fienden mot sina väggar.

Wombat-huvudet förtjänar särskild uppmärksamhet. Jämfört med kroppens storlek har den en stor storlek. Huvudets form är något platta. Om wombat är i fara kan han försvara sig med huvudet eller ens använda det för att attackera fienden. Samtidigt gör han rörelser som ser ut som skott, även om detta djur inte har några horn.

Käken och tänderna i deras struktur har många likheter med gnagarnas käftar. Jämfört med andra marsupialer har wombats färre tänder. Från ovan och under har de 2 skärande snedställningar. Dessutom tuggar tänderna. Men sidan saknas.

Dessa djur har mycket kraftiga starka tassar. Var och en har 5 fingrar, som var och en har klor, som är nödvändiga för att djur ska kunna utföra olika åtgärder. Det är med dessa klor att wombats gräver perfekt sina hål.

Dessa djur är kända för sin förmåga att gräva hela riket under marken. Många forskare tror att wombats är de mest kapabla och största grävare bland alla djur. En individ kan gräva en riktig tunnel, vars längd kommer att vara ca 20 m, och deras hål uppgår 3 m bred. Wombats är utrustade med äkta tunnelbana slott, där de bor med sina familjer. Deras tassar är små i längden. Men detta hindrar inte djur från att utveckla hastigheter upp till 40 km / h. Om nödvändigt kan de enkelt klättra ett träd eller bada i en damm.

Livsstil


Australien är hem för dessa ovanliga djur, men du kan också träffa dem på ön Tasmanien.

I naturen finns det många representanter för denna art. Men att se detta djur kan vara sällsynt. Detta beror på det faktum att representanter för denna art spenderar mycket tid under jord. De lever i områden där jorden är torr, inte stenig, det finns inget grundvatten. Dessutom hindras de av olika trädrötter och vegetation. De väljer marken där det är lättast att gräva en stor rymlig tunnel.

Från sådana minkar, vilka djur gräver för sin familj, byggs hela byar under jord. De består av rymliga bostäder, liksom små gator, genom vilka djur lätt flyttar i sin välbekanta miljö. För det mesta är de exakt i sina underjordiska hus. Här sover de på dagtid, och på kvällen kommer de till ytan på jakt efter mat.

Representanter för denna art lever i grupper som består av ett stort antal individer. Sådana grupper upptar ett stort territorium. Ofta kan det vara ett stort fält, vars område når 20-25 hektar.

Medlemmar av gruppen markerar territoriet med excreta, som liknar en kub i deras form. På så sätt definierar de gränserna för ägodelar.

Dessa djur har en ganska fredlig natur. De är inte rädda för människan. I naturen har de inga fiender. Men om någon kränker på deras territorium, kommer de aggressivt att försvara det. Om de känner att faran närmar sig, svänger de omedelbart sina stora huvuden, gör ljud som liknar mjuka.

Fienden bestämmer ofta att det är bättre att inte kämpa med en sådan aggressiv fiende och löv. Men om motståndaren inte återvänder, kan en strid börja mellan djuren. Kämpar wombats hans huvud, som om stöta fienden. I allmänhet leder representanter för denna art en fredlig livsstil, om de inte är i fara.

mat


Dessa djur anses vara äkta gourmeter som bara äter högkvalitativa växter. De får mat med sina klor. Deras favorit delikatess är saftiga skott, rötter. De älskar också mossa, bär och vissa typer av svampar. Med hjälp av sina tänder, läppar och känslig luktsinne väljer dessa unika djur sig själva bara den bästa maten. De föredrar de yngsta, inte tuffa skotten, skär dem till själva roten och njut av utmärkt smak.

Egenheten hos dessa fantastiska djur ligger också i det faktum att processen med uppslutning i dem är extremt långsam jämfört med andra däggdjur. De smälter mat i 14 dagar. De behöver inte använda vatten i stora mängder. Genom detta liknar de kameler. Wombat nog att använda 22 m av vätska per dag för varje kg vikt. Törst och torka, de uthärdar utan svårighet.

reproduktion

Wombat avel sker när som helst på året, men i torra områden kan det bero på vädret. De är buktdjur, men deras väskor är inte placerade i framsidan, men i ryggen. Tack vare den här kvinnan är det bekvämt att gräva marken, och ingen smuts kommer in i påsen.

Deras graviditet är mycket kort - cirka 20 dagar. Endast en ungt är född. Honan har två bröstvårtor på hennes kropp, men hon kan inte bära två barn samtidigt. Den lilla wombat är i moderns väska i ca 8 månader. Hon bryr sig ständigt om honom. Därefter lämnar han väskan, men mamman i ungefär ett år kramar ungen. Dessa djur i det vilda lever vanligen omkring 15 år. När den hålls i fångenskap - upp till 20-25 år. Det beror på mat och villkor för internering.

Video: Wombat (Vombatidae)