American Ferret - beskrivning, livsmiljö, livsstil

Amerikanen, eller på annat sätt kallad den svartbeniga stångfärgen, tillhör de köttätande medlemmarna i den mustelida familjen. En av de egenskaper som den skiljer sig från dess andra släktingar är dess korta kroppslängd och låg vikt. Det vill säga, med en kilovikt eller ännu mindre, överstiger den här personen i längden sällan 45 cm.

Utseende beskrivning

Kappan är vanligtvis brunbrun och mörkare på baksidan, och spetsen på svansen och tassarna är svart. Ett intressant faktum är att under 1937 av förra seklet var denna underart av illrar nästan helt förstörda i Kanada. Men från och med 1980 började siffrorna gradvis återställas av artificiell avel. Efter det, skildes i speciellt skapade förhållanden, återvände individerna gradvis till deras tidigare livsmiljö. Trots det faktum att antalet trojkar har ökat markant idag har det fortsatt varit listat i den röda boken i Nordamerika som en hotad art sedan 1967.

livsmiljö

Hemlandet i den amerikanska illiterna är Nordamerika, där de bor i de stora slätterna. En väder vaknar och jagar uteslutande på natten. Men frånvaron av ljus hindrar inte honom från att skaffa sin egen mat, eftersom illrarna är välutvecklade organ för hörsel och lukt. En miniatyrstorlek hjälper till att enkelt tränga in även de smalaste hålen för att fånga små gnagare. Men illrar sover med en "död" sömn för att återhämta sig från ångest och betonar att djuret vanligtvis upplever under en jakt. Från vad uttrycket gick - att sova "som en illaluktande". Dessutom är en intressant egenskap hos amerikanska illrar att efter att ha trängt in i hålet till sitt offer och hennes fångst, den första att lämna detta hål bakom honom för permanent eller tillfällig vistelse.

Kvinnor är mindre aktiva än män. Och på vintern minskar deras aktivitet helt och hållet jämfört med sommarperioden. De börjar jaga mindre på grund av svårigheterna att flytta runt snöskyddet, och oftare föredrar de att stanna i grävar och matar uteslutande på sina reserver.

Fretter - loners. De leder en isolerad livsstil, med deras släktingar nästan ingen kontakt, förutom kanske bara "äktenskap" perioden.

Vad att äta

Vanligtvis konsumerar en frätare från 50 till 70 gram kött per dag. I det här fallet är oftast kosten hos amerikanska illrar gnagare, mindre ofta - småfåglar och insekter. Men deras främsta delikatess är gophers, eller som de kallas på dessa ställen - stepphundar. För att få nog, behöver en friter äta ca 250 gophers per år. Den samma kolonin av präriehundar lever i ett område på cirka 50 hektar steppe terräng.

I mitten av förra seklet började massförgiftning och utrotning av hundar i USA i samband med utvecklingen av mark av lokala bönder. Vilket var huvudorsaken till den aktiva utrotningen av illrar. Trots allt förblev den sistnämnda faktiskt utan mat.

Levnads- och avelsvillkor

I början av våren börjar arten av denna art vanligtvis avelssäsongen. Därefter, efter ca 1,5 månader, föds unga barn, vars antal sällan överstiger 5. Denna egenskap är karakteristisk endast för amerikanska illrar, till skillnad från deras skogs- och steppfamiljer, vars droppings kan överstiga 8 valpar.

I naturen lever djuren inte lång upp till ca 4 år. Vad kan inte sägas om deras släktingar som är upptagna i fångenskap - deras livslängd kan nå så mycket som 9 år. Medan de når puberteten i livets år.

utseende

Den amerikanska friteren, som de flesta Mustelidae, har en långsträckt kropp på tunna korta ben, en långsträckt nosparti. Och 15 centimeter fluffig svans. De har en invecklad färg: gulbrun i ändarna, närmare rötterna blir den vit och benen och svansspetsen är svarta. Även svart päls ramar ögonen, som liknar "glasögon", som utför funktionen av ytterligare förklädnad. Manspersoner är större än kvinnor. Liknar skunkar kan friterna producera en obehaglig lukt för att skydda dem, även om det inte är lika hård som skunkar.

Arrangemang för skydd och reproduktion

Att hjälpa svartfotade illrar att inte försvinna från jordens amerikanska federala och statliga myndigheter tillsammans med privata jordbrukare. De utför alla möjliga åtgärder för deras uppfödning och introduktion i naturen.

Detta komplex av händelser började hållas under 80-talet av förra seklet, med tillkomsten av hotet om att amerikanska illrar fullständigt försvinner i naturen. Det var då de zoologiska forskarna bestämde sig för att öka sin befolkning genom uppfödning i fångenskap och vidare vana dem att leva i naturliga förhållanden, och därefter - återvända dem tillbaka till det vilda. Detta experiment gav sina frukter, och redan 2007 översteg antalet individer 600 enheter, medan för att uppfödas dem under förutsättningarna för det vetenskapliga och zoologiska centret, togs endast 18 enheter av olika könsdjur. Det är känt att omkring 1200 levde i naturen för 2013. Men fortfarande kvarstår den här arten i den röda boken. Därför är arbetet pågår för närvarande för att ytterligare öka antalet illrar, tills de självständigt kan existera och överleva i naturen.

För samma personer, i detta fall bär bönder, illrar som en fördel, att äta skadliga präriehunder och därigenom hjälpa till att kontrollera sin befolkning. De senare är särskilt farliga för boskap, eftersom de är bärare av olika infektioner, varav en är bubonicpesten. Så skadan - ett stort antal burrows och tunnelsystem som hör till illrar och hundar, orsakar ofta skador på boskap, och då och då faller de in i dem.