Oryapka - beskrivning, livsmiljö, intressanta fakta

Oryapka är en passerine detachment fågel, kännetecknas av dess karakteristiska utseende och speciell passion för vatten bland sina släktingar. Den här lilla fågeln har en vattentät fjäderdräkt, tack vare vilken fåglarna i den här arten simmar väldigt bra, dyker och kan till och med springa längs botten på grunda reservoarer och håller fast fast på botten med ben med ganska skarpa klor.

Ofta kallas dippervattenmossen eller vattenstörningen, vilket förklaras av fågelns likhet med denna art av fåglar. Familjen av dessa fåglar innehåller bara några underarter, men den vanligaste bland dem är dipper. Ett intressant faktum är att dipper fick status som en officiell symbol för ett sådant stat som Norge.

Enligt experter fick denna fågel sitt namn från ett derivat som "Olyabysh", det här ordet i Ryssland kallades en liten rund kaka. I enlighet med en annan gemensam version - namnet på fågeln stämmer överens med beteckningen av små runda stenar, som när de släpps ut i vattnet, innan de hoppar till botten, hoppar på vattenytan flera gånger.

Egenskaper av utseende

Dipper, på grund av sitt unika utseende, liksom dess konstanta läge i närheten av vattenkroppar, är nästan omöjligt att förvirra med andra fågelarter. Dipper vanligt har en ganska stark och tät kroppsbyggnad, i storlek liknar denna art trus eller spädbarn. Vuxens kroppslängd når 20 cm, den maximala vikten är ca 85-90 gram. Det finns praktiskt taget inga externa skillnader mellan kvinnor och män.

Representanter för arten har ganska långa tassar (4 fingrar vardera med skarpa klor), på grund av vilka de lätt kan flytta både på land och på botten av behållarna.

Vingarna på denna fågel har en liten avrundning, vings längd är upp till 105 mm. Span - upp till 30 cm. Fågelns svans är ganska kort och något krökt mot toppen.

fjäderdräkt arter

Den huvudsakliga färgen på koppplommonens fjäderdräkt är mörkbrun, svansen, baksidan och ytterkanten på fjäderkåpan har en karakteristisk grå ton. Fästarnas tips med en svart ram. Fåglar av denna art har ett brunt fjäderskydd, näven är mörk.

Den främre delen av fågelns kropp är dekorerad med en vit långsträckt skjorta, som perfekt och harmoniskt står i kontrast till grundfärgen på fjäderkåpan. På sängen av dipper, när du tittar noga, kan du se det ursprungliga skaliga mönstret. Outfit av unga individer är flera order av magnitude lättare än hos vuxna representanter för arten.

Vattendjärns vattentäthet beror på det faktum att fågeln har en extremt utvecklad oljekörtel, som utsöndrar en ganska fet hemlighet, som är tillräcklig för smörjning av hela fågelns lock av fågeln.

Fågel röst

Oryapka anses vara en sjungande fågel, ljuden som gjorts av representanter för denna art är en trevlig whistling och iriserande triller. Slavarna sjunger nästan alla årstider (med undantag för boendetid).

livsmiljö

Denna typ av fågel kan hittas nästan över hela Eurasiens territorium. Huvudförhållandet för bostadskolonier är närvaron av vattenkroppar med rent vatten och snabbströms nära boskapet (kuperat landskap med sparsam vegetation i kustzonen).

Under den period som motsvarar början av häckningen är fåglarna i regel uppdelade i par och väljer ett visst territorium för livet, som de är mycket knutna till.

Observera att de flesta av deras liv, dessa småfåglar spenderar i eller nära vattnet, väljer de icke-frysande sektionerna av vattentankar för vinning.

Strömfunktioner

Som nämnts ovan föredrar dippers reservoarer med ganska starka strömmar för deras huvudsakliga livsmiljö, bortse från strömmar och sjöar med stillastående vatten och för tät vegetation. De simmar mycket bra i vattnet och använder sina vingar som åror. En av de här egenskaperna hos denna fågelart är att de har sin egen naturliga ballast, vilket innebär att medulla finns i fågelns ben, vilket i själva verket skiljer diarré från andra fågelarter (i de flesta arter är benen ihåliga). På grund av vingarnas öppning i vattnet sänker dipper lätt till botten av behållaren, för vilket det kan springa flera tiotals meter.

Varaktigheten av vistelsen under vatten är ungefär en minut. Under vattnet stängs näsborren med speciella läderiga membran. På grund av detta kan fågeln samlas längst ner, jag behöver det för mat. Att stiga upp till dipperytan är tillräckligt för att pressa vingarna mot kroppen, varefter vattnet skjuter upp fågeln.

Som regel samlar den här lilla fågeln i ordningens passord ihop sig för att utfodra ägg av små bottenfiskar, små insekter och jakt efter kräftdjur. Fågeln kan också få mat i vegetationens kustkustar, få olika djur från under stenar som vrids av hårda klor.

Nestande funktioner


Som nämnts ovan är dipper väldigt knuten till sin livsmiljös territorium (biotop), så även efter en säsongsmigration återvänder fåglar med upphettning alltid till sin utvalda plats för livet. Det är istället för att bygga ett nytt bo, den årliga uppdateringen av den gamla utförs.

Den lilla gräsens sexuella mognad kommer att uppnå ett år gammal, varefter fåglarna bildar par. Samtidigt upptar representanter för arten en viss, förutbestämd del av territoriet, vars längd är cirka 1,5 km. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt att paret är noggrant bevakad under nestperioden av gränsen till pakets territorium.

Byggandet av en ny boet eller förnyelsen av en gammal fågel utförs på våren, nästplatsen ligger nära vattendrag. Sängen på den lilla dipper kan placeras var som helst - både bland stenarna i kustzonen och på grenar av små träd eller buskar.

De mest attraktiva platserna för att rymma fågel bon är håligheter av torra träd, liksom sprickor eller naturliga nischer i klipporna.

Både hundar och manliga diarrar är byggda i boet, torra stammar av olika växter, rhizomer och moss används för detta ändamål. Det ser ut som en boll med oregelbunden geometri, dimensioner - inte mer än en fotboll. Ingången till boet är tunnelformad, som regel riktad mot en ström i närheten eller av någon annan reservoar med snabbström. Inuti är boet ofta fodrat med förra årets vegetation (torra stjälkar, löv).

Skola avkomma

På en gång lägger dipper upp till 7 ägg, med en vit färg utan fläckar. Kläckning utförs exklusivt av honan, medan hon periodiskt excommunicates för att få mat för näring. Inkubationstiden är ca 14-18 dagar.

Den första outfiten hos de ynglande kycklingarna av denna art är en dun, brunaktig nyans, munnen är ljusgul eller orange. Båda föräldrarna matar avkommor som visade sig.

Beroende på väderförhållanden lämnar unga individer av diat 3-4 veckor efter födseln. Även om de i detta ögonblick i livet ännu inte kan stiga upp i luften, svimmar de ändå ganska bra och dyker. När fara uppstår rusar kycklingarna omedelbart in i vattnet, badar och gömmer sig i kustnätet.

Som regel har ett par honungskamrar tid att odla två avkommor i en avelssäsong. Livslängden hos en fågel i en naturlig habitat är 7-8 år.

Art population

Enligt miljöorganisationer är befolkningen av en sådan art av fågel som en dipper ganska stor. Trots mänsklig intervention i biotopen av denna art har befolkningsstorleken inte minskat under de senaste årtiondena.

Även om honungskakan inte hör till synantropiska fågelfåglar finns det ändå ofta fåglar i närheten av människans bostad, särskilt under häckningsperioden. I vissa områden bebodda av doppkolonier är dessa fåglar vanliga invånare i bergig terräng (särskilt viktigt för bergsorter), där de blir ett utmärkt föremål för observation och jaktbilder.

Video: dipper (Cinclus cinclus)