Vanliga linser - beskrivning, livsmiljö

På jorden finns det ett stort antal fåglar av olika arter. De skiljer sig åt i allt: storlek, beteende, sätt, livsstil. Många bor på platser som verkar vara helt olämpliga för existens - ta samma pingviner. Men det handlar inte om dem, utan om en litet linjär lins.

beskrivning

Vid ordet linser drar fantasi omedelbart en spannmålsprodukt med platta kärnor, som bönorna. Få människor vet att detta ord är en flyttfågel, som mycket liknar en sparv. Hennes namn är den röda sparven.

Totalt finns det fyra underarter av denna fågel, var och en har små skillnader i utseende och färg, men i allmänhet liknar de dem. I storlek repeterar linserna helt och hållet parametrarna för en stadskirrig invånare - längd - upp till 20 cm, vikt - 80 gram, vingspets - 9 centimeter. Endast två skillnader - tjock, svagt svullnad gul näbb och ljusrosa skrikande färg av män, genom vilka du omedelbart kan bestämma fåglarna. Fjäderdräkten är nästan helt röd-rosa färg, speciellt i bröstet och goiter. Endast botten av kroppen är målad i rosa-vit färg och undersidan med axillära hålor är orörda vita. På nedre delen av ryggen och längst ner i nacken är de mörkröd fjädrarna dekorerade med en ljus gräns.

Kvinnor kan inte skryta med sådana ljusa färger: deras fjäderdräkt är rödaktigt med brunt nyans, buken är något ljusare än ryggen, den nedre delen av kroppen är ocker, vingarna är dekorerade med längsgående ljusstrimlar.

Var bor

Denna scarlet fågel kommer från Sibirien, men har över tiden spridit sig runt om i världen och har nu ett ganska stort utbud av livsmiljöer. Han bor i Kina och Korea, i Afghanistans berg, Kaukasus, Iran, Central- och Centralasien. På före detta Sovjetunionens territorium fördelas på nästan alla områden, med undantag av Moldavien och Transcarpathia. Det finns representanter för linser i Sibirien, norra regionerna (Murmansk, Magadan, Sakha-Yakutia), i östra Ryssland fördelas det ner till Kamchatka, Chukotka och Sakhalin.

Linser föredrar att vara våta runt och bosätta sig där det finns ett överskott av fukt. De flesta av dem väljer floodplaine ängar, där buskar växer rikligt, men kan leva på skogskanter. Ständigt sett i trädgårdar och kyrkogårdar. I det bergiga området bosätter sig på skogs kanter, i floder och floder på floder, i ängar.

Nestning och avel

Linser föredrar mestadels en enda livsstil, lever bara i par under nestning. Något liknande tokens förekommer: männen klättrar så högt som möjligt på trädet, demonstrerar deras klädsel, kväver upp knäet och blåser ut fjädrar, sjunger högt och länge, försöker överträffa motståndaren och visa sin exklusivitet för kvinnan. Ibland finns det sammandrabbningar mellan rivaler och slutar utan att fienden skadas. Till slut gör kvinnan, som observerar utsikten från underkanten eller marken, sitt val.

Efter parning söker kvinnan efter ett ställe att bo, och båda parter bygger ett hus för nästa säsong. Som regel är platsen ett träd eller någon spridningsbuske. Dessutom kan kvinnan specifikt välja en växt där andra fåglar inte precis kommer att bo - till exempel i nätets tjocklek. Huset är mycket lågt från marken, ofta - träskigt och avfyrade. Förra årets kvistar, gräsblad, stengar av spannmål och andra växter som växer i närheten av det, fungerar som byggmaterial. Brickan görs mycket slarvigt (blad av gräs och kvistar sticker ut i alla riktningar), det ser ut som en kopp som mäter 16-20 centimeter. Golvet är utlagt med ens eget och andras fluff, fjädrar, ullullar, gräs och rötter.

Den enda kopplingen över sommaren äger rum i juni (även om det i de södra, varmare regionerna kan förekomma i maj). Honan ligger mellan 3 och 6 ägg med blåfärgade skal, prickade med svarta prickar 18-21 millimeter långa. Honan är engagerad i inkubation, medan hanen ger mat, skyddar boet och flickvän från ovälkomna besökare och sjunger sånger.

Efter 12-15 dagar klickar kycklingarna och sången slutar - alla ansträngningar ges för att föda barnen. Och först handlar fadern bara om mat - modern återställer sin styrka. Då börjar hon ta hand om avkomman. Som mat tar föräldrar insekter, stjärnfrö och havre. Barn är bredvid sina föräldrar i 15 dagar, då står de på vingen och börjar leva självständigt.

mat


Huvuddieten är vegetabilisk mat - pecking frön plockar, i början av våren knyter de knopparna i träd som växer i området, pilgryn, de äter gräsfrön (paraplyväxter, baljväxter, sockerrör och vass), smågröna ost. De älskar bär (fågelkörsbär, enbär, kaprifol, viburnum och hagtorn). Ibland fångar de larver och små buggar. Livsmedel extraheras i luften, de sjunker inte till marken.

vint

I slutet av juli - början av augusti flyttar fåglarna till varmare regioner - Indien, södra och sydöstra Asien. Bor i de södra, varmare regionerna, luta sig fram till mitten av september. De flyger bort obemärkt. Jämfört med andra fåglar anländer den i sina hemländer ganska sent i maj.

ruggning

I andra hälften av augusti börjar fåglarna smälta. Detta uppträder vanligen vid vinterträdgården. Ungdomar kasserar grå ojämn plumage och förvärvar röda fjädrar. Och vuxna uppdaterar en scarlet outfit till en mer intensiv och djup.

intressant

Det är ganska lätt att hitta en linsens bo - hanen ständigt underhåller en flickvän, sjunger titivitin. För ljud som liknar ordet "linser", fåglar och smeknamnet det namnet. Och bara under perioden med tokaniyu och nestning kan du hitta och höra dessa röda fåglar. Vid andra tillfällen leder de en tyst och tyst livsstil.

Linser adore fågel-körsbär och irgu - bakom dem flyger de ofta till parker och plockar upp träd till den sista bären.

Video: Vanliga linsepparater (Carpodacus erythrinus)