Belukha (delfin) - beskrivning, livsmiljö, livsstil

Vad är en vithval - en val eller en delfin? Om detta djur går ett stort antal legender. Några källor rankas bland delfiner och nickar vid de yttre tecknen. Andra kallar hela tiden valen och hävdar att den är enormt stor! Så den vita vallen har två namn - "sjungande val" och "polar delfin".

Beskrivning och utseende

Belukha - hänvisar till familjen Narwhalens däggdjur, underart av tandvalar, men ofta på grund av de platser där de bor, anser de att det är en delfin. Tre arter bor i Rysslands territorium - Far Eastern, Kara och White Sea Belugas.

Ett stort djur är upp till 6 meter långt och väger ca 2 ton. Kvinnor lite mindre.

Färgen förändras över åren - hos nyfödda djur är kroppens färg blåsvart, efter ett år blir den mycket blekare, blir grå eller blågrå. Efter tre till fem år blir djuret sexuellt moget, de blå varven bleknade och försvinner, de vita vittorna blir helt vita (eftersom och ring dem så). Denna färg förblir för alltid.

Huvudet är litet, men ett stort panna sticker ut på det. Många valar vet inte hur man roterar huvudet, eftersom ryggkotorna är en hel - sammanfogade med varandra. Och i den vita vallen skiljs de av brosk, så valen kan vända huvudet vid behov. Ansiktsmusklerna är mycket mobila och ofta verkar det som att ansiktet uttrycker vissa känslor - glädje, glädje, förakt eller förbittring.

Bröstfena är inte så stora, ovala. Dorsal fin beluga utan. För bland iserna kan denna detalj vara överflödig och kommer att störa.

Huden är mycket tjock (upp till 2 centimeter) och hållbar, under det finns ett fettlager, ibland upp till en tjocklek på upp till 15 centimeter, vilket tjänar som värmeisolering för djur.

Habitat, natur

Beluga bor i havet i Arktis och vatten i norra Norden, lever utanför kusten i Nordamerika, nära Grönlands kust. Arten distribueras i Bering, Okhotsk, Vita havet, ibland hamnar fiskbefolkningen i Östersjön. I fall av spill, når det ibland Lena, Yenisei och Ob floder, simmar flera kilometer in i dem, men återvänder alltid till havet - det finns mycket mer fisk och mat där. Det finns bevis för att en separat population av detta djur lever på St. Lawrence River.

Livsstil

Belugas är gregarious djur. En flock består av grupper. Grupperna är olika - i en kan kvinnan och hennes avkommor i den andra - flera vuxna män. Whale Whales hela livet - säsongsmigrationer, beroende på säsong.

På vintern, när kustområdet fetterar is, går belugas i djupet av havet, där det finns mindre is och det finns frusna områden där du kan simma och få färsk fisk. Om frosten är mycket stark, flytta till södra områdena. På våren återvänder de närmare kusten.

Belugas, liksom andra delfiner, är mycket knutna till den plats där de föddes och återkommer där varje år.

mat

Vithvalens diet är väldigt rik, men huvudrätten är fisk som håller i flockar - torsk, sill, flundra, tonfisk, lodda. Älskar särskilt lax - redo för denna fisk att simma var som helst. Det är i strävan efter lax att beluga ofta simmar i floder.

Vägen att fånga och fånga fisk är verkligen val: vattnet tillsammans med bytet sugas in, maten svalas och vattnet kastas tillbaka i havet.

Belugas är utmärkta jägare, och mat erhålls genom att samlas i en grupp av 4-5 personer. Med sådana gemensamma ansträngningar driver djuren rov till små områden, där de fångar den. Förutom fisk fungerar många slags maskar, kräftdjur, mjölkare som mat.

Avel och barn

Manspersoner blir sexuellt mogna vid 7 år, honor mycket tidigare vid 4 år. Parningstiden varar beroende på livsmiljö - från mitten av april till juni. Vanligtvis för kärleksglädje är lugna ställen utvalda på kusten. Under parningsspel kämpar männen bokstavligen för kvinnornas uppmärksamhet och ordnar de riktiga striderna i vattnet. En kvinna som en partner väljer en vinnare, och sedan parar äger rum.

Gravida kvinnor bildar grupper där de håller hela graviditeten tills de föder. De föder upp i kustzonen i varmt vatten. Det finns vanligtvis en bebis född, men ibland (men extremt sällan) finns tvillingar. Vid utgången av 13-14 månader föds en liten delfin. Födslar förekommer svans framåt. Dess längd upp till en och en halv meter, omedelbart född till ljuset, flyter bebisen till ytan och tar det första andetaget. Moderen matar sin stora unga (upp till 80 kilo vid födseln) med mjölk, och hon gör det länge - från ett till två år.

Fienderna

Den vita vallen har bara två huvudsakliga naturliga fiender i naturen. Den farligaste på vattnet är späckhuggaren. Djuren är hård och snabb, simmar mycket snabbare än den vita vallen, så det finns praktiskt taget ingen chans att fly från det, långt från kusten. Som regel, i sådana chaser, när mördaren valar upp med belugahvalen lider nederlaget och blir ett offer.

Den andra fienden är polarbjörnen. Under vinterperioden fångar rovdjuren valskvalar i kustvatten nära ishålen, och när valen dyker upp efter en annan sats av livsgivande luft slår den roviga rovdjuret djuret med ett tassblås och ger sig en lång livstid med fettig och näringsrik mat.

En annan fiende kan kallas en man. Giftigt avfall som utsläpps av företag i havet och havsvatten har en dålig effekt på djur. På grund av detta måste förpackningar migrera mycket långt, där djuren fryser.

vanor


Belugas har en bra syn - de kan se både under vatten och över den, men de föredrar att navigera i vattnet med hjälp av signaler som utfärdas i ultraljudsintervallet - de återvänder genom returåterkroken att de ligger framför en barriär eller en fiskeskola. Men förutom detta kan vita valar göra upp till femtio mycket höga ljud: det kan vara kvävande av fåglar, pipar i olika tonaliteter, skrikande, gnashing, visslande, andra ljud ligner en grumling. Ljud, som de flesta djur, tjänar till att kommunicera mellan medlemmar i en grupp. De lärde sig att använda mimicry för samma ändamål.

ruggning

På våren börjar belugas shed - gammal hud kommer att falla ner från dem, ersätta den med en ny. Belugs i processen med smältning är mycket aktiva involverade - de kryper ut på torrt land och gnider mot kuststenar och småsten och hjälper huden att skrälla. Det släpper stora fläckar.

Man och vit val

På grund av de vita hvalarnas inblandade vana att migrera längs samma rutter, brukade valar bli lätta byte för valköttsjägare. Djuren drevs i grunarna, varav de var uppdelade. På ett liknande brutalt sätt förstördes flera hundra av dessa individer. Eller de använde andra metoder - till exempel blockerade de rörelsen med nät och nätverk. De jagade eftersom valarna var kända för mjukt kött, stark hållbar hud, högkvalitativ valolja och den så kallade whalebonen.

I den moderna världen är jakt förbjudet, djuret är listat i den röda boken.

Skillnader i en vitval från andra valar

  1. Beluk kan tämnas och utbildas. Vilken man använder, skapar delfiner, där delfiner lever i förhållanden så nära som möjligt för den naturliga miljön. Med hjälp av utbildare lär de olika knep och ordnar uppträdanden. De lär också undervattensfotografering, vilket hjälper till att utforska Arktis.
  2. Belugas är inte bara bra jägare, utan också utmärkta dykare. Bara under vatten mycket tid dessa valar kan inte spendera - inte mer än 10-15 minuter. De måste komma fram några minuter till ytan för att fylla på en annan del av luften.
  3. För att bibehålla det normala livet bör vuxna belugas äta minst 15 kilo mat per dag.
  4. Ibland strömmar valvvalar i isfångenskap, men med is som inte är mer än 7 centimeter tjocka, kan djuren enkelt genomborra den med en stark rygg.
  5. Belugas migrera kollektivt och samlas i kolonier, ibland enorma - upp till tusen individer.
  6. Belugas kan simma inte bara på magen, som de flesta fiskar, men också på baksidan. De får också bra svans segling framåt.
  7. Hastigheten med vilken den vita vallen vanligtvis svimmar är 4-10 kilometer per timme. Men den rädda valen utvecklar mycket högre hastighet - upp till 22 kilometer i timmen.
  8. De lever i naturen i 30-35 år, men i dolphinariums är denna period längre med 5 till 10 år.

Ofta kallas dessa valar på grund av sin förmåga att sjunga och göra olika ljud, så kallade "kanarier". Av samma anledning gick frasen "belug beluga".

Video: vithval (Delphinapterus leucas)